«Бизнес-Рост» - сопровождение бизнеса,  легальное уменьшение налогов, ликвидация фирм и предприятий.

Адвокатско – Аудиторское Объединение «Бизнес – Рост»

Податкове покращення

Податкове покращення

Податківці зглянулись на платників податку і пропонують принципові зміни до деяких норм  Податкового кодексу. Зокрема спрощенці 1 та 2  групи звітуватимуть перед  ДПС раз на рік, а для  5 і 6 груп платників єдиного податку скасовано обмеження на кількість найманих працівників та зменшено ставки податку. Це — революційні зміни, переконує у інтерв’ю UBR.UA керуючий партнер юридичної фірми  Валентин  Гвоздій.

UBR.UA: Держава переосмислила важливість МСБ для країни і економіки?

В.Гвоздій: Податкова реформа розпочата в 2010 році не була  орієнтована на спрощенців. Були великі акції протестів. Думаю, хоча б перед виборами, але держава дослухалась до потреб бізнесу, який  і складає  основну  масу людей.  Від моменту запровадження спрощеної системи після реформи в 2011 році, держава  мала можливість протягом року аналізувати її ефективність. І, можливо, ця  ефективність вразила.  Маю  на  увазі  бюджет — щоб  його ще більше наповнювати, треба створювати сприятливіші умови.

UBR.UA: У минулому спрощенцями були дрібні підприємства.  Сьогодні  їх так назвати не можливо, бо встановлення верхньої межі валового прибутку у 20 млн. гривен. Це  серйозна сума.

В.Гвоздій: Нові ініціативи ДПС — логічне продовженням літніх змін, які вступають в силу з 1.01.1013 року.  Влітку  запровадили 5  і  6 групи  спрощенців,  встановили верхню межу податку і обмежили  кількість працівників у 50 осіб.  Сьогодні ці обмеження змінюються і пропонується їх поширити на більше коло підприємств. Тобто ви можете мати хоч  100 осіб найманих працівників. Але у вас валовий дохід не повинен перевищувати 20 млн.  на рік.  Дуже важливою обставиною є те, що законодавець вирішив зменшити ставки податку. Влітку  було  встановлено два  рівні 10 % і 7%. Першу ставку зменшують до 7 відсотків. А там, де передбачалось 7 %, буде 5%. Це податок на вал. Якщо підприємство заробило 1 млн. гривень, то воно повинно  в залежності від тієї  групи, в якій перебуває, і в залежності від обраної системи оподаткування, заплатити свій відсоток від валу.

UBR.UA: Окрім 5% і 7%, ще новації є?

В.Гвоздій:
Ні. Вони не повинні платити жодних інших податків, крім єдиного соціального внеску та  прибуткового податку на доходи фізичних осіб. Це ж заробітна платня. І це не залежить від того, яка система оподаткування. Платити треба в будь-якому випадку в установленому законом порядку, якщо у тебе є наймана робоча сила.

UBR.UA: Ставка обирається самостійно чи для її встановлення прописані конкретні умови?

В.Гвоздій: Є два варіанти. В залежності від специфіки  діяльності підприємства  можна обрати ставку  з ПДВ чи можеш обрати сплату податку без ПДВ. Тобто якщо ставка зменшується на 2%, то при  цьому ти повинен платити ПДВ. Це кожен платник обирає сам в залежності від того, яка в нього кон’юнктура споживачів послуг. Якщо споживачі послуг є платниками ПДВ, і наше підприємство споживає інші послуги, які включає ПДВ то, звісно, таким підприємствам вигідно бути платником ПДВ і при цьому бути спрощенцем.

UBR.UA: Це дозволяє заощаджувати?

В.Гвоздій: Звичайно. Бо якщо підприємство має незначні обіги, і йому, наприклад, необхідно придбавати послуги  зв’язку, сплачувати за оренду і в складі цих платежів є ПДВ, то відповідно не будучи платником ПДВ, така особа сплачує цей податок на користь третіх осіб і не отримує відшкодування. Тобто несе збитки.

UBR.UA: Кому найбільше вигідні запропоновані зміни?

В.Гвоздій: Це не вигідно для  торгових підприємств, де заробляють на маржі, яка залишається від купівлі-продажу. Але це дуже вигідно для сфери послуг. А як ми знаємо,  сфера послуг – це величезний ринок праці, де люди  влаштовуються за наймом. І це жодним чином не впливатиме на ставки, які  застосовуються до заробітних плат чи єдиного внеску.

UBR.UA: Чому зміни пропонується ввести з Нового року? Там є невідповідності  у термінах?


В.Гвоздій: Це основні найважливіші зміни, які пропонуються до Податкового кодексу.  Пропонується, щоб ці  зміни запровадити з 01.01. 2013 року.   Оскільки ці зміни є позитивними для бізнесу і  розширюють його права, то це не викличе протестів. Тому їх пропонують прийняти пізніше ніж за 6 місяців до вступу в дію.  Як відомо, будь які зміни до законодавства повинні вноситись не пізніше ніж з 6  місяців до їх вступу  в силу. В даному випадку цей принцип буде порушено, бо насправді вони вступлять в дію через 2 місяці.

UBR.UA: А це може з часом бути визнано не дійсним?


В.Гвоздій: Справа  в тому, що немає механізму, щоб визнавати недійсними якісь норми закону.  Їх можна визнати  лише неконституційними. І не думаю що у когось буде до цього інтерес. Ці  положення настільки сприятливі для бізнесу, що немає сенсу відмовлятися і очікувати  півроку до того, як вони вступлять в дію.

UBR.UA: Порівняно з такими змінами, пропозиції щодо нового порядку звітності для підприємців 1 та 2  групи  — якісь тьмяні.


В.Гвоздій: Це перше враження. 1 і 2 група спрощенців — це фізичні особи, які сплачують податки  свої із встановлених лімітів до 1 млн. грн. Це основна маса фізосіб підприємців.  Для  встановлена  подача звітності раз на рік. Декларація здається в кінці строку  за рік  який пройшов.  Це позитив. Для всіх інших груп встановлено звітність квартальну. Це зменшення навантаження, зменшення обсягу роботи, яку повинні робити підприємці, не відволікаючись від основної діяльності. Встановлено нормальний проміжок для підрахунку доходів за минулий рік — до 1 травня.

UBR.UA: А сплата податку залишається  щоквартально?

В.Гвоздій: Так. Звітність і податкові надходження — це різні речі. Надходження мають бути сплачені авансовими платежами поквартально, а звітність подається раз на рік. І вона за результатом  року може корегуватися. Наприклад, ви на спрощеній системі оподаткування, і ви отримали  аванс за  послугу. Виконати її не вдалося, кошти довелося повернути. Але, припустимо, ви ці гроші вже заявили і навіть аванс  могли сплатити. Виходить, є переплата по податку, бо доходу не отримано. Тому в кінці цього року чи в наступному платежі ви зменшуєте платіж на суму переплати і подаєте документ. Тобто не треба корегувати звіт кожного квартал. Це зручно.  Так в  усьому світ, в Америці, в Європі.  Це є  імплементація  нашого податкового законодавства до світових стандартів. Це буде зрозуміло для бізнеса, для  іноземних  партнерів.

 

Источник: http://ubr.ua



Подписывайтесь на наш канал «Бизнес-Рост Деньги+» в Telegram.

188
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...