«Бизнес-Рост» - сопровождение бизнеса,  легальное уменьшение налогов, ликвидация фирм и предприятий.

Адвокатско – Аудиторское Объединение «Бизнес – Рост»

Об иностранных названиях в декларации

Об иностранных названиях в декларации

Государственная налоговая служба Украины письмом от 16.02.2012 г. № 4809/7/15-3417-26 сообщила, что в налоговой накладной допускается указывать название торговой марки,

название товара и в виде  аббревиатуры номенклатуру товара на иностранном языке.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ

від 16.02.2012 р. № 4809/7/15-3417-26
Щодо зазначення назви товару у податковій накладній Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо деяких питань порядку заповнення  податкових накладних та повідомляє.
Відповідно до статті 11 Закону УРСР від 28 жовтня 1989 року № 8312-XI «Про мови в Українській РСР»  (далі — Закон № 8312) в Українській РСР мовою роботи, діловодства і документації, а також  взаємовідносин державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій є українська мова.
Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 14.12.99 р. № 10-рп/99 положення частини першої  статті 10 Конституції України, за яким «державною мовою в Україні є українська мова», треба  розуміти так, що українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території  України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування  (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного  життя, які визначаються законом (частина п’ята статті 10 Конституції України).
Отже, оскільки відповідно до Конституції України та Закону № 8312 українська мова як державна є  обов’язковим засобом спілкування на всій території України, то платник податку при виписуванні податкової накладної повинен заповнювати її державною мовою. При цьому у разі неможливого перекладу з іноземної мови торгової марки або назви товару на державну мову та з метою збереження  ідентифікації такого товару в податковій накладній в графі 3 «Номенклатура товарів/послуг продавця» допускається зазначати назву торгової марки, назву товару та у вигляді абревіатури номенклатуру товару без перекладу його на державну мову.
При цьому при здійсненні постачання різних товарів слід враховувати їх назви та класифікацію згідно з УКТ ЗЕД. Так, наприклад, при постачанні друкованої продукції назвою товару буде «книжка», або «брошура», або «журнал», а не назва друкованого видання чи ім’я його автора.

Заступник Голови                                                        А. Ігнатов

Источник



Подписывайтесь на наш канал «Бизнес-Рост Деньги+» в Telegram.

262
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!
Загрузка...